Udana adopcja

ABY ADOPCJA BYŁA UDANA

Na naszym forum w kategorii "Labradory do adopcji" mogą Państwo znaleźć ogłoszenia o labradorach do adopcji, wyszukanych przez naszych wolontariuszy. W związku z tym, że najwięcej wiemy o labradorach, ogłoszenia dotyczą psów tej rasy jak i w typie rasy.
Psy te miały kiedyś swoje domy, swojego ukochanego, jedynego Pana. Jednak stało się coś, co odmieniło ich los. Zdarza się też, że psy, dla których szukamy domu, w swoim życiu zaznały tylko ból i cierpienie i zostały przez wolontariuszy uratowane (np. z pseudohodowli - miejsca, gdzie spędziły całe lata w kojcu, miejsca, gdzie pies nie jest zwierzęciem a rzeczą, która ma zarabiać na swego 'pana'.).

Jeśli podjęliście Państwo decyzję o adopcji labradora i decyzja ta jest dobrze przemyślana...
Jeśli decyzję podjęliście Państwo wspólnie ze swoimi bliskimi...
Jeśli są Państwo świadomi obowiązków, jakie na Państwu spoczną w związku z opieką nad zwierzęciem...

W trosce o dobro labradorów decyzji o adopcji nie podejmujemy pochopnie, staramy się znaleźć psu jak najlepszy dom. Dlatego przygotowaliśmy ankietę, która nie ma na celu ingerowania w Państwa prywatność, ale chęć poznania przyszłego właściciela. Labradory również mają odmienne charaktery, temperament, potrzeby i stan zdrowia, a taka ankieta pozwoli nam lepiej dopasować psa do Państwa stylu życia i możliwości. Może wybrany przez Państwa pies będzie mniej pasował niż inny, na którego dotychczas nie zwrócili Państwo swojej uwagi.
Nie obowiązuje "kolejność zgłoszeń". Wypełnienie ankiety nie gwarantuje przekazania psa pod Państwa opiekę.

Staramy się również poznać przyszłych właścicieli podczas wizyty przedadopcyjnej. W czasie spotkania odpowiadamy na Państwa pytania, upewniamy się, że Państwa decyzja jest w pełni przemyślana i że jesteście Państwo pewni swojej decyzji. Jeśli tylko istnieje taka możliwość, staramy się też zaaranżować spotkanie Państwa z upatrzonym psem. Może okazać się, że po wizycie pojawią się dodatkowe informacje wymagające wyjaśnienia i konieczność ponownego spotkania.

Warunkiem przekazania labradora w Państwa ręce jest podpisanie umowy adopcyjnej, w której zobowiązujecie się Państwo do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będą w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego.

Jako że los labradorów nie jest nam obojętny, po udanej adopcji w dalszym ciągu prosimy Państwa o umieszczanie informacji o zaadoptowanym psie. O jego życiu w nowym domu, ewentualnych problemach zarówno wychowawczych jak i zdrowotnych. W miarę możliwości staramy się pomagać w ich rozwiązywaniu. Zapraszamy do odwiedzenia kategorii "Znalazły dom" na naszym forum.