labrador ARES

Wiek: 1 rok

adopcja regulamin

PROCEDURA ADOPCYJNA

1. Jeśli zainteresowali się Państwo psem, który jest pod naszą opieką, prosimy o wypełnienie ankiety przedadopcyjnej na tej stronie lub pobranie dokumentu (pobierz), która pozwoli nam ocenić Państwa jako przyszłych właścicieli labradora. Ankieta składa się z kilkunastu pytań, na które prosimy odpowiedzieć szczerze. Wypełnioną ankietę prosimy o przesyłanie na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (jako temat prosimy wpisać: ankieta przedadopcyjna), lub za pomocą poczty tradycyjnej pod adres siedziby fundacji:

Fundacja Pomocy Labradorom PRIMA

ul. Grunwaldzka 72, 60 - 311 Poznań

2. Po odesłaniu nam ankiety, umówimy się z Państwem na wizytę przedadopcyjną.
Wizyta odbywa się w Państwa domu i przeprowadza ją wolontariusz z własnym psem.
Wolontariusz opowie o potrzebach labradora (żywienie, profilaktyka, szkolenie) i może zadać jeszcze kilka pytań. Wolontariusz nie jest osobą decyzyjną w sprawie adopcji psa.

3. Po pozytywnym rozpatrzeniu Państwa kandydatury, przedstawiciel Fundacji skontaktuje się z Państwem w celu umówienia się w miarę możliwości na spotkanie z wybranym przez Państwa psem.

4. Po zapoznaniu się z psem nastąpi podpisanie umowy adopcyjnej i wreszcie przekazanie psa pod Państwa opiekę.

WAŻNE INFORMACJE

1. O adopcję mogą się ubiegać wyłącznie osoby pełnoletnie. Wydajemy psy tylko osobiście osobie zaangażowanej w adopcję, nie dajemy psów osobom trzecim, dla znajomych, na prezent.

2. Psy wydawane przez Fundację są po zabiegu sterylizacji . Jeśli tak nie jest z różnych względów: czasowych, zdrowotnych czy innych, nowy właściciel jest bezwzględnie zobowiązany w umowie adopcyjnej do dokonania zabiegu w terminie od 30 do 60 dni .
Jest to bezwzględnie egzekwowane oraz kontrolowane przez Fundację.

3. Labradory to psy rodzinne. Nie wydajemy psów do kojców, budy, na łańcuch.
Opiekun przyjmuje do wiadomości, że w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mu odpowiedzialność karna na podstawie Ustawy z dnia 21.08.1997 r. o ochronie zwierząt.
Takie zaniedbanie będzie równało się z odebraniem psa.

4. Decyzja o adopcji psa oraz wyborze właściciela podejmuje wspólnie Zarząd Fundacji .
Decyzja ta nie podlega jakiejkolwiek dyskusji.

5. Wybranych kandydatów odwiedzamy w ich domach w celu poznania nowych opiekunów, oczekiwań oraz ich wiedzy na temat rasy. Pozytywnie przeprowadzona wizyta nie jest równoznaczna z tym, że pies trafi akurat do tego domu. Kierujemy się przede wszystkim dobrem psa i wybieramy najlepszy dom.

6. Adoptujący psa musi podpisać umowę adopcyjną.

7. Jeśli z jakiś nadzwyczajnych powodów pies musiałby być oddany, opiekun psa zobowiązany jest oddać go fundacji.