Nie zajmujemy się sprzedażą psów, tylko szukamy im dobrych (czyli sprawdzonych) domów na całe ich życie. Jest to zobowiązanie wobec żywej, czującej istoty. Jest to również zobowiązanie wobec nas, którzy danego psa uratowali. Często wymagają one leczenia, operacji, długiego podawania leków. Niejednokrotnie są to psy sprawiające swoim obecnym opiekunom problemy wychowawcze. Opieka nad nimi wymaga czasu, wiele pracy, cierpliwości, a nader wszystko miłości.

Dlatego właśnie chcemy poznać nowych opiekunów ratowanych psów jeszcze przed adopcją. Przygarniając bezdomne, skrzywdzone zwierzę, składamy mu jednocześnie obietnicę, że zadbamy o jego przyszłość i że nic złego już je nie spotka. Chcemy dotrzymać słowa i liczymy na to, że Państwo nam w tym pomożecie.

Bardzo prosimy o wyczerpujące odpowiedzi na zawarte w ankiecie pytania, co pozwoli nam lepiej Państwa poznać. Odpowiedzi typu: „tak /nie”, „nie wiem”, „zawsze” itp. niewiele nam mówią i nie ułatwiają podjęcia decyzji o adopcji.

Pozostało 25 sekund

1. Czy fakt adopcji psa akceptują i godzą się na nowego domownika wszyscy członkowie rodziny?

2. Czemu akurat teraz zdecydowali się Państwo na adopcję psa? Dlaczego zdecydowali się Państwo akurat na psa rasy labrador?

3. Czy chcą państwo zaadoptować konkretnego psa pozostającego pod opieką Fundacji? Jeśli tak, to dlaczego właśnie ten pies?

4. Czy w Państwa rodzinie są dzieci (jeśli tak to w jakim są wieku)?

5. Czy w Państwa domu są osoby z alergią (na sierść lub ślinę psa)?

6. Czy obecnie mieszkają z Państwem jakieś zwierzęta, jeśli tak to jakie?

7. Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy? (prosimy krótko opisać ich historię).

8. Jakie są Państwa warunki mieszkaniowe (czy mieszkają Państwo w domu jednorodzinnym, kamienicy, bloku, na którym piętrze, czy jest winda)?

9. Gdzie będzie mieszkał pies (na zewnątrz: w kojcu, w budzie; w mieszkaniu)?

10. Jak często i na jak długo pies będzie chodził na spacery?

11. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki w terenie otwartym (nie dotyczy dobrze ogrodzonego terenu przy domku jednorodzinnym)?

12. Ile czasu pies będzie spędzał w domu sam?

13. Co się będzie działo z psem w czasie Państwa wyjazdów, wakacji, itp.?

14. Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu Państwa rodziny na okres kilkunastu lat?

15. Psy szukające domu są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas. Czy jesteście Państwo na to przygotowani?

16. Jakie jest Państwa zdanie na temat miesięcznych kosztów utrzymania labradora?

17. Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Posiadanie psa wiąże się także z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciwko kleszczom, itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki?

18. Czym zamierzacie Państwo żywić psa ( sucha karma, puszki, jedzenie gotowane ( z czego będzie się składać))?

19. Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę ani do schroniska, a w razie, gdybyście Państwo nie mogli go zatrzymać, to w pierwszej kolejności skontaktujecie się z Nami?

20. Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt?

21. Czy zgodzą się Państwo na krótką wizytę przedadopcyjną w Państwa domu?

22. Czy zgodzą się Państwo na wizytę w Państwa domu po adopcji?

23. W jakim mieście Państwo mieszkają i czy odbiorą Państwo psa osobiście?

24. Skąd dowiedziała się Pani/Pan o naszej Fundacji?

Zaczerpnięte z

www.dogomania.pl