Cele

Według statystyk organizacji kynologicznych rasa labrador retriever jest jedną z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejszą rasą na świecie. Ot chociażby w USA labrador znajduje się na szczycie listy najpopularniejszych psów nieprzerwanie od 17 lat. Wysoka i ciągle rosnąca popularność rasy jest z jednej strony powodem do zadowolenia. Wszyscy kochamy te psy i wszyscy chcielibyśmy, by na świat przychodziły coraz piękniejsze szczenięta, które będą znajdowały kochających, a jednocześnie rozsądnych opiekunów.

Niestety, rosnąca popularność niesie za sobą również i wiele zagrożeń. Nie ma praktycznie dnia , by w Internecie nie pojawiło się jakieś ogłoszenie dotyczące oddania labradora. Powodów podawanych przez właścicieli jest mnóstwo: alergia, urodzenie dziecka, wyjazd za granicę, zmiana miejsca zamieszkania, brak czasu itd. itp. Zdarzają się też przypadki znalezienia labradorów przywiązanych w lesie do drzewa, bądź też błąkających się przy ruchliwych drogach, szukających samochodów , z których zostały bezdusznie wyrzucone. Za większością tych tragedii ukrywa się jeden główny powód:

Nieznajomość specyfiki rasy i prawdziwego charakteru labradorów.

Bardzo często osoby decydujące się na psa tej rasy nie zdają sobie sprawy , ile czasu i wysiłku trzeba włożyć w jego wychowanie. Pokutujący wśród większej części społeczeństwa mit o psie przyjaznym dla dzieci, psie przewodniku, psie opiekunie , któremu wystarczy sucha karma i kawałek ogródka , wyrządza labradorom wielką krzywdę. To prawda , że te psy mogą być właśnie takie , jak to wyżej przedstawiono. By tak się jednak stało, trzeba poświęcić psu wiele czasu i uwagi. Labrador nie może być tylko psem, labrador musi stać się członkiem rodziny i powinno poświęcać się mu tyle samo lub też nawet więcej czasu , co pozostałym domownikom. Jeśli tak się stanie, to zyskamy przyjaciela , jakiego wśród ludzi na próżno szukać. Labrador nie rodzi się wyszkolony, labrador w dwójnasób oddaje to, co ofiaruje mu człowiek.

Tylko od nas zależy , co ofiarujemy naszemu psu. Mało kto jednak o powyższym wie. Na tej niewiedzy żerują wszelkiej maści pseudohodowcy, produkujący kolejne pokolenia psów bez rodowodu. Suki ze szczeniakami co cieczkę, psy utrzymywane w koszmarnych warunkach, niezsocjalizowane szczeniaki , z który ch może wyrosnąć praktycznie wszystko . T akich tragedii jest mnóstwo. Labradory-prezenty pod choinkę, owocują niechcianymi labradorami oddawanymi jak zużyte zabawki w okresie wakacyjnym. Labradory-psy dla dzieci , owocują niechcianymi labradorami oddawanymi ze względu na swoje żywiołowe zachowanie. Labradory-psy do ogródka, owocują niechcianymi labradorami oddawanymi ze względu na wykopane dziury i powyrywane bądź poogryzane drzewka.

Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na założenie organizacji , która z jednej strony dołoży wszelkich starań, aby uświadamiać potencjalnym właścicielom , jaki naprawdę jest labrador retriever, a z drugiej strony będzie niosła pomoc psom, które przecież same sobie nie są niczemu winne. Pewna rozkochana w labradorach osoba powiedziała kiedyś bardzo mądre zdanie:

"Każdy pies jest mądry mądrością swego pana"

Pamiętajmy o tym !!!!!!

O Fundacji