1% dla labradorów

W dniu 28 listopada 2011 roku Fundacja otrzymała status Organizacji Pożytku Publicznego. W związku z tym istnieje możliwość przekazania naszej Fundacji 1% podatku.
Fundacja Pomocy Labradorom "PRIMA" jest organizacją zrzeszającą osoby, którym leży na sercu dobro zwierząt, a w szczególności psów rasy labrador retriever.

Zastanawiacie się co robimy?

Wysoka i ciągle rosnąca popularność rasy labrador retriever jest powodem do zadowolenia. Wszyscy kochamy te psy i wszyscy chcielibyśmy, by na świat przychodziły coraz piękniejsze szczenięta, które będą znajdowały kochających, a jednocześnie rozsądnych opiekunów. Niestety, rosnąca popularność niesie za sobą również i wiele zagrożeń. Nie ma praktycznie dnia , by w Internecie nie pojawiło się jakieś ogłoszenie dotyczące oddania labradora. Powodów podawanych przez właścicieli jest mnóstwo: alergia, urodzenie dziecka, wyjazd za granicę, zmiana miejsca zamieszkania, brak czasu itd. itp. Zdarzają się też przypadki znalezienia labradorów przywiązanych w lesie do drzewa, bądź też błąkających się przy ruchliwych drogach, szukających samochodów , z których zostały bezdusznie wyrzucone. Za większością tych tragedii ukrywa się jeden główny powód: Nieznajomość specyfiki rasy i prawdziwego charakteru labradorów. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na założenie organizacji , która z jednej strony dołoży wszelkich starań, aby uświadamiać potencjalnym właścicielom , jaki naprawdę jest labrador retriever, a z drugiej strony będzie niosła pomoc psom, które przecież same sobie nie są niczemu winne.

Czy warto nam pomóc?

Od początku działania Fundacji udało nam się pomóc wielu psom. Ich historie – niejednokrotnie dramatyczne – znajdziecie TUTAJ.
Jako organizacja przeprowadzamy też akcje edukacyjne, m.in.:
„Pies pod choinkę? Tylko pluszowy!” - która ma na celu uświadomienie ludziom jak złym pomysłem jest sprawienie komuś prezentu w postaci psa.
„Adoptuj starszego psa” - w której chcemy zwrócić uwagę na psy, które pierwszą młodość mają za sobą.
„Kochasz? - Nie porzucaj” - która ma na celu zwrócenie uwagi na los porzuconych psów
„Chip dla laba - fajna sprawa” - w której zachęcamy właścicieli zwierząt do ich znakowania i rejestracji w bazach danych.
Cieszy nas również to, że niektórzy właściciele zwracający się do Fundacji z prośbą o znalezienie nowego domu dla swojego labradora, po rozmowie z nami, kierując się przekazanymi wskazówkami podejmują próbę ponownego ułożenia sobie życia ze swoim labradorem – w wielu przypadkach udaną.

Jeśli stwierdzicie, że warto wesprzeć nasze działania poprzez przekazanie 1% swojego podatku dla Fundacji, to będziemy bardzo wdzięczni. A przekazana darowizna pozwoli nam na przeprowadzenie sterylizacji, badań diagnostycznych, leczenia i rehabilitacji labradorów będacych pod opieką Fundacji; kontynuację prowadzonych akcji edukacyjnych; kontynuację współpracy ze szkoleniowcami i szkołami dla psów.
W jaki sposób przekazać nam 1%? Szczegóły TUTAJ