Nie jest chyba dla nikogo żadnym odkryciem to, że podstawą diety każdego z nas powinny być świeże warzywa i owoce. Niestety wiele osób stroni od tych wspaniałych darów natury i opiera swoją dietą na produktach wysoko przetworzonych. Cukier, utwardzone tłuszcze trans i biała mąka nie są odżywczym pokarmem, ale destruktywnym wytworem przybliżającym nas do najróżniejszych dolegliwości i chorób. Przekonaj się, jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców.
Wyjątkowy smak zdrowia w owocach i warzywach
Nie ma sensu sięgać po słodycze napakowane rafinowanym cukrem i utwardzonymi tłuszczami z całą masą chemicznych dodatków, mając do wyboru tak wiele najróżniejszych owoców. Są one niezwykle smaczne i słodkie, a do tego stanowią naturalne bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Tego właśnie potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Owoce i warzywa wzmacniają odporność, chroniąc przed infekcjami i przyspieszając proces zdrowienia. Stanowią one zdrową formę przekąski między posiłkami.
Co jeszcze przemawia za jedzeniem warzyw i owoców?
Duża zawartość błonnika w owocach i warzywach usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu można uchronić się przed zaparciami. Dodatkowo zmniejsza on wchłanianie tłuszczu. Składniki zawarte w owocach i warzywach przedłużają młodszość, chroniąc nasze komórki przed destruktywnym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się. Te dary natury chronią przed wieloma chorobami, w tym chorobami układu krwionośnego. Świetnie też gaszą pragnienie i nawadniają organizm.